Să ne amintim de Galaxy Note 7

Exact acum un an, pe 11 octombrie 2016, Samsung anunţa că va sista permanent producţia flagship-ului lor de atunci, Galaxy Note 7. Acesta a fost vedeta unui fiasco total datorită problemelor de proiectare a bateriilor din cauza cărora acestea luau foc spontan. În ciuda acestui fapt, sau poate şi datorită lui, Note 7 s-a bucurat de o popularitate enormă şi de o publicitate deopotrivă pozitivă şi negativă. Dar să începem de la început.

Noul telefon al seriei Note a fost anunţat pe 2 august în cadrul unui eveniment ţinut în New York. După mişcarea din 2015 care a dezamăgit fanii, anume lansarea Note 5 doar în anumite regiuni din Asia, Samsung miza enorm pe succesul noului model pentru a restabili credibilitatea seriei. Galaxy Note 5 fusese un telefon decent, dar care nu excela la niciun capitol. Spre deosebire de toate Note-urile de dinaintea lui, acesta nu ieşea cu mare lucru în evidenţă, ba chiar durata de viaţă a bateriei era destul de slabă. În Europa şi SUA, acesta fusese înlocuit de Galaxy S6 Edge+, un telefon rafinat, elegant cu o baterie mare care era ceea ce S6 Edge ar fi trebuit să fie din start, dar care nu putea ţine locul unui Note în mâinile fanilor.

Sărind peste cifra 6 pentru a alinia cele două serii de flagship-uri, Samsung a creat Note 7 ca o evoluţie a S7/S7 edge din toate punctele de vedere. Design-ul distinctiv era acolo, pătrăţos ca întotdeauna, dar elegant, cu opţiuni noi de culoare pentru faţa şi spatele acoperite de sticlă, un nou SPen cu proprietăţi de glisare superioare, o precizie mai bună şi 4096 de nivele de presiune. Deşi din punct de vedere hardware, noul Note nu mai avea un avantaj peste seria S în ce priveşte procesorul, acesta venea cu îndeajuns de multe îmbunătăţiri încât să-şi justifice preţul. Ecranul suporta conţinut HDR şi era acoperit de Gorrila Glass 5, iar deasupra acestuia apăruse o cameră cu infraroşu pentru scanare de iris.

Filmul eşecului Note 7

Vânzările noului model încep pe 19 august, iar pe 24 august deja apare prima explozie a bateriei raportată în Korea de Sud. Pe 31 august, Samsung întârzie livrările în Korea de Sud, dar pe 1 septembrie debutează vânzările în China. Pe 2 septembrie, Samsung suspendă vânzările, iar apoi pe 5 septembrie anunţă o rechemare a tuturor exemplarelor motivând probleme ale bateriei. Samsung oferea utilizatorilor posibilitatea de a opta pentru un telefon de împrumut până la remedierea problemei, o restituire a banilor sau înlocuirea cu un telefon Samsung similar precum S7 edge cu diferenţa în bani de rigoare. Pe 9 septembrie, FAA din SUA sugerează pasagerilor să nu pornească sau să îşi încarce telefoanele Note 7 în timpul zborului şi nici să le depoziteze la cală. În tot acest tim, noi şi noi raportări de explozii cauzate de bateriile din Note 7 apar în presă.

Pe 20 septembrie apare primul lot de telefoane cu bateria aparent reparată. Cei care au decis să aştepte şi şi-au returnat telefonul pentru unul de împrumut au fost anunţaţi că vor primi aceste noi revizii. Pe 1 octombrie, vânzările sunt reluate în Korea de Sud. În data de 6 octombrie un avion al Southwest Airlines din SUA este evacuat datorită fumului de la un Note 7 de la bord. Pe 9 octombrie AT&T şi T-Mobile în SUA opresc vânzările noului telefon din motive de securitate a utilizatorilor, iar pe 10 octombrie Samsung anunţă că vor ajusta producţia în urma inspecţiilor şi a controlului calităţii datorită raportărilor care se tot adunau. Pe 11 octombrie, Samsung decide că soluţia cea mai bună este să oprească producţia complet şi să încheie agonia cauzată de acest fiasco.

Samsung merge înainte

Samsung Galaxy Note 7 va rămâne întotdeauna un punct în istoria telefoanelor, o lecţie despre ce înseamnă un control al calităţii deficitar, dar şi o lecţie în cum a face faţă dezastrului din partea producătorului. A fost ridiculizat şi a dat apă la moară celor care căutau un nod în papură liderului mondial de pe piaţa telefoanelor. Mulţi s-au întrebat dacă Samsung îşi va reveni după acest eveniment sau dacă seria Note va mai continua sau dacă numele acesteia va fi mereu asociat cu explozii spontane. Acum, la un an după această nebunie, putem spune cu certitudine că Samsung nu s-a lăsat, iar maşinăria de PR a funcţionat zi şi noapte pentru a transforma un dezastru într-o lecţie învăţată. Astăzi, Galaxy Note 8 este deja pe piaţă şi se vinde foarte bine, la fel ca şi tandemul S8/S8+ lansat în primăvară.

Deşi o pată neagră în istoria telefoanelor Samsung, Note 7 a fost îndeajuns de îndrăgit încât o variantă a acestuia cu o baterie de capacitate mai mică a fost lansată, Galaxy Note FE (Fan Edition). În ciuda disponibilităţii limitate, este încă o dovadă a faptului că utilizatorii fideli Samsung au deci să treacă cu vederea acest episod şi să îşi investească încrederea din nou în producătorul Korean. Şi adevărul este că nu au de ce să fie dezamăgiţi. În ciuda faptului că este un upgrade prudent, Note 8 este în momentul de faţă unul dintre cele mai bune telefoane din categoria lui de preţ din toate punctele de vedere, iar povestea Samsung continuă.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.