The Secret of Monkey Island™ – O aventură de neuitat

Guybrush Threepwood, mighty pirate™!

Povestea

Povestea jocurilor Monkey Island are loc pe nişte teritorii imaginare din Caraibe în perioada piraţilor. Tânărul Guybrush Threepwood ajunge pe insula Mêlée Island™ cu visul de a deveni pirat, iar aventura lui începe cu cele trei încercări la care îl supun liderii piraţilor. Astfel, Guybrush o întâlneşte pe guvernatoarea Elaine Marley de care se îndrăgosteşte imediat, dar şi pe piratul nemuritor LeChuck care este de asemenea infatuat cu ea. După ce acesta o răpeşte ca să o ia de soţie pe vaporul său spectral pe legendara insulă Monkey Island™, Guybrush porneşte pe urmele sale ca să îşi recupereze iubirea.

Pe drum întâlneşte multe personaje memorabile, unele dintre care vor reapărea în jocurile următoare precum Stan, Otis, Carla sau misterioasa Voodoo Lady care joacă un rol esenţial în derularea evenimentelor pe parcursul întregii serii. Dialogurile din joc sunt pline de umor şi referinţe către alte filme sau jocuri sau chiar către propriile producţii Lucasfilm Games, cum ar fi piratul din Scumm™ Bar de la începutul jocului care are o insignă cu Ask me about Loom şi care face lobby pentru jocul apărut cu câteva luni în urmă.

Gameplay

Jocul începe pe Mêlée Island™ cu o perspectivă 2D bazată pe scene între care personajul navighează. Acesta poate interacţiona cu lumea din jurul lui folosindu-se de verbele din partea inferioară a interfeţei. Dacă Maniac Mansion, primul joc bazat pe SCUMM avea un set destul de impresionant de acţiuni, acestea au fost reduse în noua versiune a engine-ului pentru a uşura gameplay-ul. Cu timpul, acesta a fost redus şi mai mult pentru a putea pune accentul pe explorare şi poveste şi a înlesni interacţiunea cu mediul înconjurător. Aceasta se face exclusiv cu ajutorul mouse-ului (de unde şi denumirea genului de point and click), tastatura fiind în mare irelevantă.

Jocul are un sistem de dialoguri cuprinzător pentru a face loc nenumăratelor glume. Numărul de replici este destul de mare deşi doar o mică parte sunt realmente relevante pentru avansarea acţiunii. Totuşi, acestea constituie farmecul şi sunt parte integrantă a atmosferei Monkey Island™ care nu se ia niciodată foarte în serios. Navigarea printre anumite zone ale insulei se face prin intermediul unei hărţi, trăsătură preluată şi de titlurile următoare ale seriei.

Notabile sunt scenele de luptă în care Guybrush trebuie să înveţe să insulte şi să răspundă la insulte pentru a câştiga duelurile cu alţi piraţi şi în final cu Carla, maestru spadasin al insulei. Aici este notabilă influenţa filmelor cu Errol Flynn în care dueliştii mai mult se provocau decât să se atace. Insultele au fost scrise de Orson Scott Card, cunoscut pentru romanul Ender’s Game din 1985 ecranizat în 2013.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.