Nokia 9110i Communicator – Puterea la tine în palmă

Bunicul seriei business de la Nokia.

Software

Ca şi Nokia 9000 Communicator înaintea lui, şi 9110 rulează PEN/GEOS 3.0. Acesta era numele nou al fostului PC/GEOS 2.0 atunci când GeoWorks l-a lansat în 1992. Acesta, îmrepună cu Newton OS de la Apple, a fost pionierul sistemelor de operare ale PDA-urilor. Versiunea 3.0 a fost lansată în 1995. Un lucru pe care mulţi nu îl ştiu este că acesta rulează peste un sistem DOS (Embedded DOS-ROM), un sistem destul de compatibil cu MS-DOS. Deşi versiunea următoare de Communicator, 9210, a trecut la Symbian acesta a păstrat multe elemente din interfaţa grafică a lui GEOS. Sistemul era suportat de un procesor AMD Am486, mai exact un chipset Elan SC450 cu suport de instrucţiuni 32-bit, deşi sistemul de operare era pe 16 biţi. Procesorul avea un cache L1 de 8KB şi rula la o frecvenţă de 33 MHz. Memoria de operare consta în 4MB de EDO DRAM.

În mod închis, Communicator-ul oferă un set destul de restrâns de funcţii. Meniul este tipic Nokia cu 6 secţiuni de bază: mesagerie, registru apeluri, profile, setări, redirectare apeluri şi înregistrare vocală.

Acestea sunt foarte limitate ca funcţii. Meniul de mesaje permite vizualizarea mesajelor SMS şi vocale primite, dar nu permite trimiterea altora noi. Registrul de apeluri este o listă normală de apeluri. Personalizarea profilelor este posibilă în mod închis şi este similară cu a altor telefoane Nokia. Setările sunt puţine şi legate strict de funcţia de telefon. Opţiunile de redirectare a apelurilor a fost mutată în meniul de bază fiind o funcţie destul de folosită în mediul business la vremea respectivă. Meniul de înregistrare vocală permite înregistrarea şi redarea apelurilor.

Magia adevărată se întâmplă odată cu deschiderea clapei şi intrarea în mod Communicator. Implicit, acesta porneşte în ultima secţiune accesată. La prima inserare a unei cartele SIM, acesta propune copierea contactelor de pe SIM în telefon şi editarea datelor de contact ale utilizatorului. Aceste operaţiuni pot fi efectuate şi ulterior. Interfaţa este destul de simplă, în partea stângă având iconiţa şi numele secţiunii deschise curent, ora şi barele de baterie şi semnal. Pentru fiecare contact există multe câmpuri ce pot fi introduse precum adrese, jobul şi compania şi multiple numere de telefon. În plus, după acest pas, telefonul permite şi asocierea unui ton de apel şi imagine personalizate pentru fiecare contact. În lipsa unui cablu de conexiune cu PC-ul, nu am reuşit să copiez imagini şi să testez această funcţie.

Meniul de mesaje permite în acest mod şi scrierea şi trimiterea de mesaje. Acestea apar grupate în foldere permiţând practic vizualizarea nu doar a mesajelor, dar şi a contactelor primite prin SMS sau infraroşu şi a intrărilor din calendar, practic a oricărei bucăţi de text introdusă în telefon. Aceeaşi structură de foldere apare şi în aplicaţia Notes, iar o variantă mai redusă a ei în meniul de Fax.

Mesajele pot fi trimise către contactele salvate în telefon, nu direct către cele salvate pe SIM, deci o copiere prealabilă este imperativă.

Meniul Internet permite accesarea browser-ului WAP şi HTML (sau doar HTML în cazul lui 9110), a clientului de email, dar şi a unei aplicaţii terminal. Browserul se deschide implicit într-o pagină de bookmarks, iar folosind tastatura se poate introduce şi o adresă nouă. Clientul de email este foarte similar cu aplicaţia SMS.

Meniul System cuprinde setări pentru securitate, conectivitatea infraroşu, vizualizarea memoriei în uz, dar şi pentru conectivitatea anumitor accesorii precum camere digitale. Instalarea şi ştergerea aplicaţiilor se poate face de aici, telefonul suportând aplicaţii 3rd party. Telefonul afişează memoria în uz în detaliu, pe categorii pentru a fi uşor de identificat principalii consumatori ai celor 2MB de memorie pentru utilizator.

Meniul Extras include patru aplicaţii: calculator, ceas, compozitor şi înregistrare vocală. Calculatorul este unul avansat, oferind acces la funcţii complexe şi ecuaţii compuse şi profitând din plin de tastatura completă. Aplicaţia de ceas permite setarea de alarme, dar şi setarea datei şi orei sistemului. O aşezare mai logică ar fi fost în meniul de setări sau cel puţin şi acolo. Compozitorul este o funcţie clasică a telefoanelor Nokia permiţând create de tonuri de apel personalizate. Aici se prezintă ca o partitură şi este un pic mai complex decât ce se găsea pe telefoanele mai mici. Meniul de înregistrare vocală este echivalentul celui din modul închis.

2 Comentarii

  1. Foarte interesant!
    Numai că s-au strecurat 2 erori: 9000 fost lansat în 1996 iar 9110i în 1998.

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.