Nokia 9110i Communicator – Puterea la tine în palmă

Bunicul seriei business de la Nokia.

Cum îl obţin?

Nokia 9110 este un telefon destul de rar la noi în ţară, drept urmare are un preţ destul de ridicat pe OLX, ajungând în jur de 200RON. E eBay preţurile variază destul de mult în funcţie de stare şi accesorii, ajungând chiar la 200$.

Preţurile sunt aproximative şi valabile la data scrierii articolului. Acestea pot varia în timp în funcţie de cursul valutar, disponibilitatea produsului şi cererea pe piaţă.

Concluzii

Nokia 9000 a pionierat piaţa comunicatoarelor Nokia. Era mare, butucănos şi greu, dar a avut un succes îndeajuns de mare încât să dea naştere unui urmaş. Nokia 9110 poate fi, astfel, considerat primul Communicator aşa cum aveau să fie cunoscute de-a lungul anilor până când modelul 9300 a revoluţionat conceptul demonstrând că acestea nu trebuie să fie neapărat cărămizi butucănoase. Sistemul de operare GEOS era destul de avansat pentru vremea lui pentru un telefon, concurând direct cu Symbian EPOC. Interfaţa grafică s-a dovedit o formulă de succes, Nokia păstrându-i forma chiar şi după tranziţia la Symbian odată cu Nokia 9210 şi până la Nokia E90 care a trecut la Series 60.

În ciuda capacităţilor fantastice pentru vremea respectivă, Nokia a preferat să evite denumirea de smartphone, axându-se mai mult pe forma acestuia de mini-laptop, păstrându-şi propria nişă de device-uri practic fără concurenţă. Foarte mult timp, acestea au fost vârful de lance al dotării business, dar şi un simbol al statutului prin preţul lor crescut. Pe partea de design nu au fost niciodată printre cele mai elegante, dar nu acesta era scopul lor. Nokia 9110 are un design conservator, butucănos şi îşi exprimă perfect rolul de unealtă performantă.

Din păcate, paradigma s-a schimbat, iar noţiunea de telefoane inteligente a luat o cu totul altă formă în ziua de astăzi, o perioadă în care aparate precum acestea nu îşi mai au locul şi probabil nu şi-l vor mai regăsi prea curând. Dar acestea au fost un capitol important în istoria telefoanelor inteligente şi au demonstrat că telefoanele pot fi mult mai mult decât doar unelte de comunicare.

2 Comentarii

  1. Foarte interesant!
    Numai că s-au strecurat 2 erori: 9000 fost lansat în 1996 iar 9110i în 1998.

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.