Proiectate, dar nelansate (I) – Heron, Sawgrass, Tianyi şi Centurion

Întotdeauna au existat produse ce nu au mai ajuns la fanii lor

Mulţumită Internetului şi accesului nemărginit la informaţie, zvonistica a devenit o parte integrală a ciclului de viaţă a unui produs pe piaţă. Acest lucru este în special adevărat în sfera tehnologiei şi a gadget-urilor în jurul cărora s-au format comunităţi. Nu întotdeauna, însă, un produs ajunge şi pe rafturile magazinelor datorită pieţei şi trendurilor foarte dinamice, deciziilor de marketing sau pur şi simplu datorită schimbărilor de direcţie pe care le poate avea un producător.

În noua serie de articole Proiectate, dar nelansate vom încerca să aducem în prim plan niște telefoane care nu au fost lansate din diverse motive. Vom căuta prin istoria fiecărui producător de telefoane mobile și vom strânge detalii și povești legate de astfel de proiecte. Să ne imaginăm cum ar fi fost să deținem aceste dispozitive, iar unele dintre acestea, chiar pot fi găsite pe diverse site-uri ca prototipuri la prețuri destul de piperate.

Motorola Heron şi Sawgrass

Primul candidat din lista noastră este Motorola Heron. O lungă perioadă de timp, Motorola a avut 3 candidați pentru sisteme de operare atunci când venea vorba de smartphone-uri: Linux, Windows Mobile și Symbian în varianta UIQ. După apariția Android OS, această platformă a fost adoptată în totalitate, iar de-a lungul timpului, Motorola ne-a bucurat cu multe telefoane reuşite care rulează acest sistem de operare.

În luna 2009, Motorola încă nu avea propriul device cu Android, aşa că în mai zvonurile încep să circule în legătură cu o colaborare cu AT&T pentru lansarea modelelor Heron şi Sawgrass, dezvoltate intern sub numele de Iron Man. Ce era deosebit la acest modele? Acestea urmau să fie telefoane cu Windows Mobile Smartphone, Heron cu display portrait şi Sawgrass cu display landascape. Designul aducea foarte mult cu viitorul model de succes de la BlackBerry, Torch 9800 lansat în 2010. Un design de tip portret cu tastatura qwerty glisantă. Dacă ar fi fost lansat global, poate s-ar fi bucurat de un succes similar cu seria Torch. Dimensiunile și performanțele sunt și ele comparabile. Motorola Heron masura 104 x 57.5 x 17.9 mm în dimensiuni și 125 de grame. Procesarea se făcea cu ajutorul unui procesor Qualcomm setat la 528 MHz și era acompaniat de 128 MB RAM, 256 MB memorie internă plus un slot pentru carduri microSD. Camera foto de 3,15 megapixeli era echipată cu un LED pentru poze în întuneric și filma QVGA la 24fps. Conectivitatea oferea microUSB, Bluetooth, GPS, HSDPA, dar nu și Wi-Fi. Display-ul TFT de rezoluție 320×240 pixeli și diagonală de 2,8 inchi avea și capabilități touchscreen, dar de tip rezistiv, iar sub el un trackpad optic în loc de taste direcționale. În legătura cu sistemul de operare, unele poze îl prezentau cu Windows Mobile, așa cum indica și formatul tastaturii qwerty, dar AT&T îl prezentau ca folosind Google Android 2.1 Eclair.

Această disconcordanță cu sistemul de operare dintre cei 2 și lipsa unor funcții și tehnologii precum touchscreen de tip capacitiv, care era foarte performant,  a dus la anularea acestui produs fix înaintea lansării. Cu siguranță ar fi fost un telefon interesant indiferent de sistemul de operare cu care ar fi venit.

Surse: Engadget (1), Engadget (2), PhoneArena

Motorola A3300 (Motorola Tianyi)

Următorul telefon aparține tot celor de la Motorola și a fost ceva mai aproape de lansare decât precedentul. Sub nume de cod Tianyi, Motorola A3300 a fost un proiect fără parteneriat cu vreun operator. Acesta a aparut în poze clandestine în august 2009 și ar fi trebuit să intre pe piața chineză. Designul urmează seria cunoscută, Motorola Q, este full touchscreen, deasupra are o camera VGA pentru video conferințe iar sub ecran se regasesc butoane sensibile la atingere, nu fizice. Rezolutia este de 480 x 800 pixeli și diagonala de 3,2 inchi. Pe spate se regăsește o camera foto de 5MP cu LED, iar pe partea de conectivitate era echipat cu Bluetooth 2.0 + EDR, miniUSB, GPS, 3G și Wi-Fi b si g. Terminalul era echipat cu un procesor Marvell PXA320 tactat la 624Mhz, 128 MB RAM și 256 MB memorie interna cu slot pentru microSD.

A3300 era pregătit să fie lansat cu sistem de operare Windows Mobile 6.1 Professional, pentru terminale cu touchscreen, însă nu a mai apucat lumina zilei, problematică fiind în acea perioadă legislația chineză privind operațiunile Microsoft pe teritoriul lor.

Totodată a fost perioada în care mulți producatori începeau să renunțe treptat la tastaturile fizice în detrimentul unor ecrane mai întinse ca suprafață. Asemenea trend-ului, Motorola căutau să lanseze dispozitive care să se plieze pe noile gusturi ale consumatorilor.

Sursa: PhoneDB, KnowYourMobile

I-Mate Centurion

Mai țineți minte brand-ul i-mate ? Cândva lansau smartphone-uri cu Windows Mobile. Nu știu câți vi-l mai amintiți pe acest producator de telefoane, dar în ziua de azi este inexistent pe piața actuală de telefoane inteligente. La evenimentul MWC 2009 au prezentat mai multe telefoane printre care și un smartphone numit Centurion cu Windows Mobile 6.5 Standard și tastatură fizică qwerty. Centurion aduce foarte mult cu BlackBerry-urile vremii din seria 8000 care s-au bucurat de un mare succes.

Dotările acestui dispozitiv erau modeste pentru acele vremuri. Memoria SDRAM de 128 MB, memoria interna de 256 MB extensibilă cu ajutorul unui card microSD și ecran de 2 inchi cu rezoluție 320 x 240 pixeli ce suporta 65536 de culori. Camera foto-video de 1.9 MP fără lumină LED, rezoluția video se rezuma la 352 x 288 pixeli pentru înregistrare, conexiune USB, GPS, Bluetooth cu EDR și infraroșu, iar bateria era limitată la doar 800 mAh. Cu astfel de dotari prețul care se vehicula se învârtea în jur de 550 $ cu taxe incluse. Acesta s-ar fi situat între smartphone-urile accesibile ale vremii, dar prețul declarat era puțin peste medie, iar calitatea nu se ridica la nivelul concurenței. Oricum, ceva i-a facut pe cei de la i-mate să renunțe la lansarea lui Centurion. Dacă ar fi avut parte de o poziționare adecvată și un marketing pe măsură ar fi putut rupe ceva din vănzările altor smartphone-uri accesibile.

Sursa: Telepolis.pl, PhoneArena

Vă invităm în secțiunea de comentarii să ne spuneți ce păreri aveți despre aceste telefoane și desigur, să participați cu informații mai cuprinzătoare dacă dețineți vreun model similar.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.