Seria P de la Sony Ericsson

Anul 2002 venea cu inovaţii majore în câmpul telefoniei mobile. Ecranele color apăruseră şi prefigurau un viitor al consumului de material multimedia, în timp ce camerele iniţial ataşabile puneau accentul pe împărtăşirea momentelor importante cu cei dragi. Ericsson scotea modele ticsite cu cele mai noi tehnologii, dar cumva rămâneau cramponaţi în acelaşi sistem de operare lent şi nu foarte intuitiv în timp ce Nokia câştiga teren, iar Sony nu a avut niciodată o prezenţă majoră pe piaţa europeană. Astfel, la finalul 2001 era finalizată înţelegerea dintre cele două firme şi naşterea unui nou brand menit să unifice know-how-ul celor doi mari jucători şi să îi menţină relevanţi pe piaţă.

0%

    Printre primele modele anunţate în 2002 s-a numărat şi probabil cel mai dorit telefon al momentului: P800. Acesta era o viziune a viitorului într-o lume care abia învăţa ce înseamnă ecranul color. Menit să concureze cu bolidul 7650 de la Nokia în categorie de preţ inaccesibilă publicului larg, acesta aducea în plus un touchscreen şi suportul pentru carduri de memorie pentru extinderea memoriei şi stocarea pozelor făcute cu camera integrată, dar şi a aplicaţiilor. Rulând varianta touchscreen de Symbian, anume Symbian UIQ, P800 ţintea dincolo de orice alt telefon de pe piaţă la vremea lui.

    Pentru toate veleităţile sale multimedia, dar şi business, design-ul era destul de deschis, cu un aspect mai mult de jucărie în alb şi albastru deschis şi cu un stylus semi-transparent şi lat pentru operarea ecranului rezistiv. Cele 4096 de culori nu mai sunt impresionante în ziua de astăzi, dar la vremea respectivă, P800 avea o rezoluţie mai mare şi culori mai luminoase decât concurentul Nokia.

    0%

      Conceptul a avut succes, în ciuda preţului prohibitiv şi un an mai târziu, Sony Ericsson lansau succesorul acestuia. P900 era un redesign complet cu o caroserie mai elegantă, tot de plastic dar cu o culoare metalizată şi forme mai drepte şi mai sobre. În plus, tastatura numerică acum era un modul de sine stătător, nu un set de pini care acţionau ecranul cauzând uzură ca în cazul predecesorului. Ecranul era îmbunătăţit suportând până la 65536 de culori şi aducând o diferenţă ca de la cer la pământ în materie de reproducere a culorilor. Pe partea software erau îmbunătăţiri începând cu o porţiune mai mare vizibilă atunci când clapeta era închisă şi încheind cu capacitatea camerei de a înregistra clipuri video.

      0%

        Ultimul reprezentant din linia clasică a seriei P a fost P910 lansat în 2004. Acesta nu aducea schimbări majore faţă de P900, fiind pentru vremea lui un pic depăşit din anumite puncte de vedere. Da, acum clapa cu tastatura numerică avea o tastatură QWERTY pe faţa interioară accesibilă atunci când telefonul era în mod touch, dar tastele erau mici, iar necesitatea de a ţine telefonul de aceasta creea mai multe probleme decât rezolva. Ecranul acum suporta 262144 de culori, dar diferenţa nu era la fel de izbitoare ca între P900 şi P800. Camera rămânea acelaşi modul VGA în timp ce concurenţa intrase deja în cursa megapixelilor. Sony Ericsson a poziţionat P910, ca şi predecesorul, ca un produs destinat mai mult mediului business pentru a justifica omiterea unor funcţii căutate de consumatori, dar adevărul a fost că P910 a fost doar un upgrade prudent al unui telefon de succes care s-a bucurat de o popularitate mai mică.

        Seria P de la Sony Ericsson au oferit pieţei o privire în viitorul smartphone-urilor. Ecranele touch cu suprafaţă şi rezoluţie generoasă şi pleiada de funcţii integrată le-au transformat automat în cele mai dorite aparate ale vremii atât în mediul business către care ţinteau cât şi în rândul entuziaştilor cărora nu le păsa de calitatea pozelor. Producătorul a învăţat repede, din fericire, din experienţa P910, iar urmaşul P990 s-a transformat într-o maşină multimedia pierzând, însă, pe drum şi o parte din flerul primei părţi a istoriei seriei. Symbian UIQ nu a mai avut viaţă lungă după aceea, fiind depăşit în vânzări de către S60 de la Nokia în ciuda lipsei suportului pentru touch. Cu toate acestea, P800 şi cei doi urmaşi ai săi vor rămâne în istorie drept o pagină importantă a evoluţiei smartphone-urilor.

        Galerie

        Fii primul care comenteaza!

        Lasă un comentariu.

        Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.