
Succesul unor telefoane precum seria Communicator în segmentul business, dar şi popularitatea mesajelor scurte în rândul tinerilor a împins Nokia spre experimentarea cu diverse modalităţi de a include tastaturi complete în spaţii cât mai restrânse. Primul experiment QWERTY al Nokia fusese în 2001 atunci când aceştia au lansat modelul 5510 care era în esenţă un 3310 cu tastatură şi MP3 player. Din cauza dimensiunilor mari, a formei ciudate, dar şi a preţului destul de ridicat succesul acestuia în rândul tineretului către care era adresat a fost destul de limitat.
Anul 2003 se arăta, însă, mai promiţător: Nokia tocmai lansase primul său val de feature phones cu display color şi Series 40 şi repurtase un succes răsunător cu modelele gemene 6610 şi 7210, dar şi cu mai micul 6100, iar platforma îşi dovedise versatilitatea şi adaptabilitatea pentru o gamă largă de forme şi funcţii. Astfel a luat naştere 6800, mai mult un concept destinat segmentului business care propunea o manieră inedită de a tasta cu o tastatură completă păstrând în acelaşi timp (mai mult sau mai puţin) dimensiunile unui telefon normal şi învăţând din greşelile bătrânului 5510.
De data aceasta, telefonul era destinat mai mult utilizatorilor business, cu un design destul de serios şi lipsa acută de funcţii multimedia (deşi nici fraţii săi nu stăteau mai bine la acest capitol). Tastatura completă era ascunsă sub o clapă ingenioasă care se deschidea în jurul display-ului permiţând tastarea cu două mâini şi cu ecranul în mod landscape (deşi fiind un display pătrat, conceptele de portrait şi landscape sunt destul de relative). Succesul acestuia a fost mai degrabă mediocru, neputând concura cu contemporanii săi în materie de design, dar nici cu regele segmentului business care încă rămânea 6310i datorită în special lipsei funcţiilor avansate de conectivitate. Cu toate acestea şi în ciuda lipsei unei perspective clare de poziţionare, 6800 a avut parte de încă 3 urmaşi plus un remake cu Symbian care aducea conceptul la un cu totul alt nivel, unul la care ar fi trebuit probabil să fie încă de la început.
Astăzi vom arunca, însă, ochii peste 6800, telefonul care a reuşit pentru prima dată să ascundă o tastatură completă într-un form factor prietenos şi nu foarte corpolent.
[icon name=”refresh” class=”” unprefixed_class=””] Vedere 360°

Primul meu telefon adevărat, prietenii îmi spuneau că e mare și greu dar când îl vedeau deschis își doreau să-l vada să-l butoneze era foarte tare, am avut și urmașii lui 6800, am avut 6822 și E70 care zic eu că a fost cel mai evoluat model cu acest sistem tastatura qwerty. Lucrurile astea făceau diferența între producătorii de telefoane, acum sunt toate android cu mici diferențe