Nokia 7650 – Unde a început totul

Odată cu apariţia şi popularizarea smartphone-urilor iOS şi Android aşa cum le cunoaştem astăzi, piaţa device-urilor mobile a încetinit ritmul inovaţiei atât în ce priveşte funcţiile cât şi design-ul fiind mai degrabă înscrisă pe un trend de rafinare şi evoluţie mai degrabă decât revoluţie. Primul deceniu al secolului 21, însă, a cunoscut o luptă continuă către descoperirea formei perfecte şi integrarea de noi şi noi funcţii în banalul telefon portabil. Dacă în anul 1999 telefoanele ştiau puţine lucruri pe lângă a suna şi a trimite mesaje scurte, revoluţia mobilă a acestui deceniu le-a transformat în veritabile unelte portabile capabile să înlocuiască cu succes multe din gadget-urile vremii.

Nokia a fost printre promotorii principali ai inovaţiei mobile în prima parte a acestei perioade, mai ales din poziţia binemeritată de fruntaş al vânzărilor de telefoane. La finalul anului 2001, când Ericsson îşi pregătea ieşirea din scenă şi fuziunea cu Sony lansând primul telefon cu display color din Europa, Nokia au ridicat ştacheta aducând în scenă un telefon care avea să devină iconic, primul reprezentant al unui nou val de device-uri mobile. Nokia 7650 a bifat mai multe premiere atât pentru Nokia cât şi pentru piaţa europeană. Acesta era primul smartphone Symbian Series 60, primul telefon cu cameră integrată şi primul telefon cu un display color amplu capabil de până la 4096 de culori. Asiaticii aveau telefoane cu cameră încă din 2000 când Sharp a lansat modelul J-SH04 pentru J-Phone (acum SoftBank Mobile), iar acum şi pentru bătrânul continent visul pozelor ad-hoc începea să devină realitate.

Noul smartphone Nokia venea la momentul respectiv parcă din viitor pentru a anunţa schimbarea jocului. Acesta avea destule neajunsuri şi se simţea mai mult ca un prototip, un experiment de piaţă. Din fericire pentru Nokia, experimentul a fost unul de succes şi a dat naştere epopeei Symbian şi a provocat şi restul producătorilor să apese pedala de acceleraţie a inovaţiei.

[icon name=”refresh” class=”” unprefixed_class=””] Vedere 360°

0%

    Fii primul care comenteaza!

    Lasă un comentariu.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.