Sony Ericsson Z1010 – Prima generaţie a celei de-a treia generaţii

În anul 2003, Hutchinson şi noul lor brand “3” aduceau experienţa 3G în Europa, iar marii producători se înghesuiau să se înscrie cât mai repede în cursă. Motorola şi NEC au fost primii care au avut modele disponibile comercial la timp pentru lansare. Acestea erau corpolente, aveau o durată de viaţă a bateriei derizorie şi software plin de bug-uri şi probleme. Nou-formata aliană dintre Sony şi Ericsson nu s-au lăsat mai prejos, Ericsson având de mult prototipuri 3G în lucru, cum ar fi faimosul R520m Valentina (vizibil în imaginea de mai jos). Astfel, în februarie 2003, la 3GSM World Congress (actualul Mobile World Congress) au anunţat primul lor telefon UMTS disponibil comercial, Z1010.

Spre deosebire de propunerile NEC şi Motorola, modelul de la gruparea nipono-suedeză avea un design mai plăcut din punct de vedere estetic, deşi păstra dimensiunile considerabile ale concurenţei. Totodată, acesta promitea să fie o veritabilă maşină multimedia promiţând un ecran color amplu, MP3 player, două camere VGA şi suport pentru carduri de memorie pentru a suplimenta cei 32MB integraţi, dar şi pentru a face transferul de fişiere mai uşor folosind un card-reader. Faţă de modele precum NEC e606 sau Motorola A835 care arătau mai mult a prototipuri, Z1010 părea a fi chiar o propunere viabilă din punct de vedere comercial, poate chiar un bestseller. Sony Ericsson chiar au demonstrat funcţia de apeluri video în timpul prezentării pentru a sublinia faptul că acesta este un telefon pregătit pentru viitorul care ne aşteaptă. Partea cea mai bună? Trebuia să fie disponibil comercial încă din a doua jumătate a anului.

Din păcate, datorită problemelor tehnice de interoperabilitate cu celelalte telefoane distribuite de Hutchinson, Z1010 a fost amânat până în ianuarie 2004 după ce toate problemele au fost rezolvate. Indiscutabil era un model interesant, mai ales că aducea pachetul software şi multimedia de la Sony Ericsson în era 3G, ca dimensiuni nu era departe de concurenţă, dar oferea un plus estetic. Cu toate acestea, 3G-ul nu-şi luase încă avântul necesar, iar Z1010 avea să fie repede uitat printre modelele GSM mai portabile, la fel ca şi restul pionierilor noii tehnologii. Dar să îl privim mai în detaliu şi să vedem de ce era (sau nu) Z1010 mai special decât concurenţii săi.

[icon name=”refresh” class=”” unprefixed_class=””] Vedere 360°

0%

    Fii primul care comenteaza!

    Lasă un comentariu.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.