Apple iPhone X – Un display nou şi un Kinect la cură

Fructul interzis

Design

iPhone X măsoară 143.6 x 70.9 x 7.7 mm, situându-se foarte aproape de iPhone 8 care este cu doar 5mm mai scund şi un pic mai îngust. Faţă de Galaxy S8, însă, iPhone X este cu 5mm mai scund, iar faţă de Note 8 cu care am avut ocazia să îl compar direct este cu 20mm mai mic. Cele 174 g îl plasează între S8 şi Note 8 ca greutate şi îi conferă o alură luxuriantă, mai ales în combinaţie cu metalul şi sticla reci la atingere.

După patru ani în care telefoanele Apple au reciclat acelaşi design, este plăcut să vedem o nouă direcţie din partea firmei. Ecranul care ocupă toată suprafaţa frontală este cu adevărat impresionant, în ciuda crestăturii în care îşi fac loc ansamblul de camere frontale şi difuzorul. Tasta rotundă de home a dispărut complet luând senzorul de amprente cu ea, dar nu aş putea spune că îmi pare rău, noul ecran este probabil unul dintre cele mai captivante aspecte ale noului iPhone şi îmi aminteşte ca impact vizual de Xiaomi Mi MIX atunci când a apărut.

Ecranul este un Super AMOLED de 5.8″ şi este elementul central al noului iPhone. Acesta are o rezoluţie de 1125 x 2436 pixeli pentru o densitate de 548 ppi. Evident, pixelii nu sunt vizibili cu ochiul liber. Caracteristic pentru un ecran AMOLED, culorile sunt saturate, dar nu peste măsură, acesta având o acurateţe impresionantă. Luminozitatea ajunge până la 625 nit conform Apple cu un contrast de 1.000.000:1 făcându-l cel puţin teoretic cel mai luminos ecran OLED de pe un telefon până în momentul de faţă. Galaxy S8 şi LG V30 ajung la acest nivel doar cu setarea de luminozitate automată.

Proporţiile display-ului sunt de 19.5:9, ceva mai înaltă decât Samsung cu 18.5:9. Diagonala de 5.8″, însă, înseamnă o imagine mai mare doar pe hârtie. Datorită proporţiilor diferite, un video YouTube de exemplu în format 16:9 se va vedea mai mic pe iPhone X decât pe un 8 Plus care are doar 5.5″ dar cu aspect 16:9. Decupătura pentru camere nu ajută în această privinţă reducând oricum suprafaţa utilă a ecranului. Utilizarea cu o singură mână, motivul principal invocat de Steve Jobs pentru ecranul minion al lui iPhone 4 acum 6 ani, este complet posibilă. Deşi este destul de alunecos din cauza materialelor utilizate, acesta este uşor de prins ferm în mână datorită dimensiunilor mici.

Apropo de camerele frontale, acestea flanchează casca ce are şi rol de difuzor şi constituie un ansamblu întreg care este responsabil de urmărirea şi maparea feţei utilizatorului. În esenţă, senzorul este un Kinect în miniatură folosind aceeaşi tehnologie ca şi nefericitul accesoriu Xbox care recent şi-a încheiat ciclul de viaţă. Pe lângă camera frontală pentru selfies mai găsim şi o cameră infraroşu, un proiector de puncte, un iluminator flood light, senzor de proximitate şi senzor de lumină ambientală.

După ce a pionierat design-ul în sandviş de sticlă cu iPhone 4, Apple a renunţat la acesta în favoarea aluminiului, iar acum într-un final, se pare că sticla de pe spate a revenit atât pentru iPhone X cât şi pentru 8 şi 8 Plus. Spatele este cât se poate de curat în stil caracteristic, dar ansamblul celor două camere de pe spate este o decizie de design cel puţin ciudată. Nu pot spune că îmi displace aranjamentul vertical care arată natural atunci când fac poze cu telefonul în orientare orizontală, dar faptul că ansamblul este destul de ridicat faţă de suprafaţa mă îngrijorează, fiind un loc care se poate zgâria uşor cu timpul. Apple susţine că cele două camere sunt acoperite din sticlă de safir, dar este o combinaţie impură după cum s-a dovedit, nefiind cu nimic mai rezistentă la zgârieturi decât restul sticlei de pe spate. În jurul ridicăturii camerelor avem o bandă de metal identică cu cea de pe marginile telefonului.

Invizibil cu ochiul liber, dar ascuns sub capacul din spate este bobina de încărcare wireless pe care Apple a decis într-un final să o includă.

Tastele de volum şi comutatorul pentru mod silenţios se află ca întotdeauna pe stânga, iar pe dreapta avem butonul de pornire împreună cu sertarul pentru SIM. Partea superioară este lipsită de orice element, în timp ce partea inferioară prezintă conectorul Lightning, microfonul şi al doilea difuzor.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.