Nokia şi tastaturile

Nokia a condus timp de aproape două decenii atât valul de inovaţie cât şi piaţa telefoanelor mobile şi au fost motorul care a contribuit inestimabil la transformarea telefonul deopotrivă într-o unealtă multifuncţională şi într-un fashion statement. Poziţia lor de leader le-a permis nu de puţine ori să experimenteze cu diverse elemente de design, inclusiv cu tastaturi de tot felul, unele complet lipsite de practicalitate şi unele care au devenit un etalon în materie de uşurinţă în tastare.

Să aruncăm, deci, un ochi înapoi peste deceniul trecut şi cum ne-a provocat Nokia abilitatea de a tasta mesaje din ce în ce mai lungi. Nu vom trece prin fiecare iteraţie şi nu vom parcurge toată istoria Nokia, dar ne vom opri la câteva modele selectate pentru a pune sub lupă modul în care Nokia se juca cu materialele şi elementele de design. Lista nu este în niciun caz completă şi ar mai fi câteva modele de menţionat şi poate că ne vom întoarce la ele într-o galerie viitoare.

Nokia 3310 şi tastaturile gamei entry-level

Nokia 3210 a fost un succes pe toate planurile, iar tastatura sa a primit laude din toate direcţiile aşa că era doar natural ca Nokia în trendul lor ascendent să îi asigure un urmaş care să facă istorie. Şi au reuşit fix acest lucru cu modelul 3310, probabil cel mai popular telefon al tuturor timpurilor, un fel de etalon a ceea ce înseamnă telefonia mobilă. Acesta a spart barierele a ceea ce înseamnă un telefon entry-level depăşind toţi competitorii în materie de funcţii, dar şi în materie de construcţie, rezistenţă şi uzabilitate, iar un rol important l-a jucat tastatura. Tastele mari cu feedback excelent au făcut deliciul a milioane de degete scriind mesaje lungi pentru a-şi declara dragostea sau a povesti experienţe din vacanţă. Avem chiar mai multe de spus despre acest bunic al telefoanelor moderne şi am făcut-o acum ceva vreme într-un articol dedicat.

Seria 3 şi declinul tastaturii perfecte

Seria 3 nu s-a încheiat cu 3310, bineînţeles, aceasta continuând chiar până în era smartphone-urilor. Din păcate, pentru a ţine pasul cu cerinţele pieţei tineretului pentru design-uri avantgardiste, culori puternice şi alte atracţii, Nokia au făcut treptat rabat la ceea ce a făcut din 3310 un preferat al unei generaţii întregi de texteri, anume calitatea tastaturii şi a feedback-ului acesteia. Deşi modelele imediat următoare precum 3410 şi 3510 au păstrat ceva din farmecul iniţial, trecerea la display-uri color a schimbat paradigma aproape complet generând un trend inconstant al calităţii experienţei de tastare.

Segmentul business

Segmentul business este o latură unde Nokia au fost dintotdeauna conservatori, iar telefoanele de aici au avut mereu parte de cele mai bune tastaturi alfanumerice. Iniţial relegată indicativului 6000 şi ulterior atribuită seriei E, gama business a Nokia a avut întotdeauna parte de un tratament aparte, axat în primul rând pe productivitate şi treabă serioasă şi mai apoi pe funcţii multimedia.

Nokia 6310i – 2002

Nokia 6310i este, împreună cu 3310, un simbol a puterii pe care Nokia au avut-o la un moment dat pe piaţă. Acesta a fost considerat cel mai bun telefon business produs vreodată şi încă este folosit de nostalgici pentru stabilitatea sa, bateria excepţională, dar şi tastatura mare, bine spaţiată şi foarte precisă cu un feedback mai mult decât satisfăcător comparabilă doar cu 3310 ca şi practicalitate în scrierea mesajelor lungi. 6310 şi 6210 înaintea sa au avut ambele tastaturi bune şi funcţii de top pentru vremea lor, dar 6310i a fost cel care a rămas în istorie drept încununarea acestor eforturi la finalul erei telefoanelor cu display monocrom.

Eseries – 2005-2009

După ascensiunea smartphone-urilor Symbian, Nokia şi-au schimbat politica de numerotare a modelelor. Indicativele pur numerice au rămas rezervate majoritar feature-phone-urilor cu doar câteva smartphone-uri în rândurile acestora. În timp ce seria N era destinată consumatorilor şi majoritatea erau maşini multimedia, seria E era rezervată telefoanelor business. Şi menţinând tradiţia strămoşului 6310i, acestea erau focusate pe productivitate, iar unele precum E60 sau ediţiile speciale ale E50 şi E51 nici nu aveau camere pentru a satisface cerinţele anumitor clienţi corporate.

Toate acestea aveau design-uri industriale, multe bazate pe construcţie metalică, rezistentă şi tastaturi mari, bine gândite şi cu feedback consistent pentru a uşura tastarea emailurilor lungi. Tot în cadrul seriei E am avut şi modele precum E61, E61i şi seria E7x care atentau la formatul popularizat de Blackberry timp de ani de zile, acela de telefon compact cu tastatură QWERTY. Şi deşi nu au reuşit să detroneze bolidul business, succesul de care s-au bucurat în segmentul lor şi mai ales în afara lui le fac nişte succese binemeritate la vremea lor, în special odată cu deschiderea gamei Eseries către funcţii multimedia şi dotarea lor cu camere mai bune, deşi sfârşitul hegemoniei Nokia era iminent în acest punct.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.