Windows 10 oferă suport complet pentru aplicaţiile Linux

Microsoft devine mai prietenos

Din punct de vedere istoric, Microsoft a avut aversiuni față de sistemul de operare liber și open-source Linux. A devenit o alegere populară pentru dezvoltatori și entuziaști, făcându-l o „amenințare” pentru Windows. De-a lungul anilor, cu toate acestea, Microsoft pare să schimbe viziunea şi atitudinea faţă de acesta. În zilele noastre, compania a îmbrățișat Linux și a integrat Kernelul acestuia chiar în Windows.

În cea mai recentă conferință Build, Microsoft a anunțat că Windows 10 câștigă suport pentru aplicațiile Linux GUI (graphical user interface). Aceasta este o afacere mare pentru majoritatea dezvoltatorilor, deoarece nu trebuie să mai faca dual boot sau să ruleze Linux într-o mașină virtuală pentru a rula aplicații exclusive Linux. Rețineți totuși că Windows 10 acceptă deja aplicații Linux prin linia de comandă, prin intermediul unei actualizări de anul trecut. Aplicațiile GUI, cu suport grafic pentru Linux pot rula pe Windows 10.

Suportul pentru aplicațiile Linux este posibil prin intermediul subsistemului Windows pentru Linux (WSL) pe care Microsoft l-a dezvoltat și îmbunătățit de-a lungul anilor. A doua versiune a WSL va avea un kernel complet de Linux, permițând aplicațiilor să ruleze nativ pe Windows.

În altă ordine, Microsoft aduce și accelerarea hardware GPU pentru aplicațiile Linux care rulează pe Windows. Există, de asemenea, o aplicație de terminal nouă și un manager de pachete care vine instalat în Windows 10. Dezvoltatorii care se bazează pe instrumente de dezvoltare exclusive Linux vor găsi acum mai ușor să dezvolte și să compileze codul pe Windows.

Suportul pentru aplicațiile Linux, accelerarea hardware și multe altele vor veni odata cu actualizările viitoare ale sistemului de operare Windows 10.

Sursa: It's FOSS

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.