Samsung Galaxy Note 8 – Un Note aşa cum ar trebui să fie

Noul vârf de lance Samsung.

Design

Noul Note are foarte multe în comun cu vărul său S8 şi este evident de la prima vedere că fac parte din aceeaşi generaţie. Spre deosebire de S8, însă, acesta are colţurile mai puţin rotunjite, iar curbura ecranului este mai puţin pronunţată, având o alură mai industrială şi mai serioasă. Aceasta presupune o construcţie vizibil luxuriantă, cu sticlă atât pe faţă cât şi pe spate. Sticla este Corning Gorilla Glass 5 ceea ce înseamnă că este destul de rezistentă la zgârieturi. Cu Galaxy S8/S8 Plus am avut surprize neplăcute în ce priveşte spatele care s-a zgâriat destul de repede (nu folosesc husă). Rămâne de văzut dacă şi Note 8 va avea aceeaşi soartă.

Culoarea feţei în jurul ecranului este acum neagră indiferent de culoarea telefonului. Pe spate, Samsung oferă la lansare 4 opţiuni de culoare: Midnight Black, Maple Gold, Orchid Gray şi Deep Sea Blue (un albastru mai închis decât vechiul Coral Blue de la Note 7 şi S8). Piaţa din Taiwan primeşte şi o variantă roz, Star Pink. Disponibilitatea culorilor este dependentă de piaţă. La noi în România şi în cea mai mare parte a Europei, opţiunile sunt Midnight Black şi Maple Gold. Probabil cu timpul vor apărea şi alte variante de culoare, în timp ce celelalte ar putea fi lansate şi în alte regiuni decât cele iniţiale.

Telefonul conferă o senzaţie deosebită în mână datorită greutăţii de 195 g care inspiră siguranţă şi construcţie bună. Ca şi dimensiuni, acesta este comparabil cu un Sony Xperia XZ Premium, dar este mai înalt datorită proporţiei ecranului (18.5:9). Unde Xperia se mulţumeşte cu un ecran de 5.5″ şi mult spaţiu desupra şi dedesubtul acestuia, însă, Note este mai mult ecran decât orice altceva, telefonul având un raport ecran/corp de 83.6%. Comparativ, Noul iPhone X are 82.9%, S8 are tot 83.6%, iar LG G6 78.6%.

Partea frontală este aproape în întregime ocupată de display-ul imens de 6.3″,  Desupra ecranului avem LED-ul de notificare, difuzorul pentru convirbiri, precum şi senzorul de proximitate, camera frontală şi camera infraroşu pentru scanarea irisului. Spatele este dominat de cele două camere împreună cu bliţul LED dual tone, senzorul de frecvenţă cardiacă şi senzorul de amprentă, amplasat în aceeaşi poziţie nefericită ca şi la S8. Din fericire, acesta este acum un pic adâncit, făcând mai uşoară găsirea acestuia cu degetul. Conglomeratul de camere şi senzori de pe spate este, însă, vopsit negru indiferent de culoarea aleasă şi, deşi pentru Midnight Black este perfect, în cazul celorlalte culori este mult prea contrastantă ieşind destul de mult în evidenţă şi nu într-un sens bun.

Pe partea de sus găsim tăviţa pentru SIM şi microSD şi un microfon. Modelul dual SIM are slotul de microSD împărţit cu cel de SIM secundar, deci nu se pot folosi două SIM-uri şi extinde memoria în acelaşi timp. Partea de jos prezintă jack-ul de 3.5mm, loudspeaker-ul şi conectorul USB Type-C. Nu în ultimul rând, tot în partea de jos găsim SPen-ul, accesoriul definitoriu al seriei Note cu 4096 de trepte de presiune. Este îmbucurător faptul că Samsung nu a intrat (încă) în trendul de eliminare a conectorului clasic pentru căşti, eliminând necesitatea unui adaptor aşa cum este cazul Apple şi Motorola. Liniile pentru antenă sunt pereche, atât sus cât şi jos, îndejauns de discrete pentru a se integra armonios în design-ul general. Pe laterale nu s-a schimbat nimic de la S8. Pe partea stângă găsim tastele de volum şi butonul Bixby, în timp ce pe dreapta avem butonul de pornire.

Display şi baterie

Cu fiecare generaţie, SuperAMOLED-ul de la Samsung primeşte îmbunătăţiri, iar Note 8 nu este o excepţie. Acesta este luminos şi nu devine spălăcit în lumină solară. Vizibilitatea este excelentă, aşa cum este şi reproducerea culorilor dacă se selectează modul AMOLED Photo. Modul Adaptive activat implicit suferă de o saturaţie destul de ridicată, deşi diferenţele nu mai sunt la fel de şocante ca la generaţiile mai vechi. Se pare că Samsung a lucrat ceva mai mult la calibrare.

Ecranul este, bineînţeles, curbat, dar curba este mult mai subtilă decât la S8. Asta împreună cu colţurile mai puţin rotunjite dau o impresie mai robustă, fiind mai aproape într-o oarecare măsură de un ecran plat. Este clar, însă, că Samsung nu va renunţa prea curând la acest trend, din păcate.

Bateria este o uşoară dezamăgire, având o capacitate mai mică decât cea din S8 Plus (3300 mAh faţă de 3500 mAh). Poate Samsung pur şi simplu au vrut să fie siguri că totul este în regulă de data aceasta sau poate nu au vrut să dea naştere vreunei conexiuni directe cu nefericitul Note 7. Totuşi, câteva sute de mAh în plus nu ar fi fost de neconceput. Note 8 are o durată de viaţă decentă, dar nu impresionantă. La Sony Xperia XZ Premium cu o baterie de 3230 mAh am observat un consum marcat mai scăzut, dar voi mai reveni cu detalii pe măsură ce îl voi mai folosi.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.