Necuno, un smartphone open source

O deschidere mai mare către dezvoltare

Termenul de open source nu este un termen necunoscut, dar e mai des întâlnit în rândul produselor software decât al celor hardware. Cel mai cunoscut proiect dezvoltat în sursă deschisă este binecunoscutul proiect italian Arduino. Dar și în lumea smartphone-urilor a existat o încercare îndrăzneață, Ubuntu Mobile. Acesta nu a ajuns pe piață din cauza nestrîngerii de fonduri suficiente pentru a începe dezvoltarea produsului final.

Necuno Solutions, o mică companie din Finlanda, propune dezvoltarea unui telefon inteligent cu sursa deschisă pentru hardware astfel încât să permită instalarea cât mai multor sisteme de operare. Pe blog aceștia susțin că Necuno Mobile va fi livrat în primă instanță cu software bazat pe linux, Plasma Mobile, dezvoltat de aceeași echipă care se ocupă de cunoscuta interfață de linux KDE. Motivul începerii acestei colaborări este pentru a păstra platforma și hardware și software securizată și confidențială pentru utilizatori. Această idee va domina toate produsele Necuno Solutions. Platforma hardware anunțată momentan este destul de simplă și beneficiază de urmatoarele:

Chip: ARM® Cortex®-A9 NXP i.MX6 Quad
GPU: Etnaviv (Vivante GPU cu drivere open source)
Ecran: 5.5-inch touchscreen
Carcasă: Aluminium
Butoane: Power, Volume +/-, un buton programabil după bunul plac
Conectori: 3.5 mm audio jack, Micro-USB, Built-in microphone & speaker
Conectivitate: WiFi(via SDIO), Ethernet, Serial,LTE, wireless IP connectivity
Kernel: Linux 4.14 LTS

Acest hardware va fi proiectat și fabricat în totalitate în Finlanda și este evitat în mod intenționat producerea telefonului în China. Necuno Mobile va rămâne un smartphone 100% produs european. Iar pentru început va beneficia de o producție limitată la doar câteva loturi.

Recent, Lune OS, continuarea open source a sistemului de operare mobil facut de Palm (webOS) și continuat de HP, a fost anunțat că va fi suportat prin intermediul unui parteneriat între comunitățile de dezvoltatori. Iar în momentul scrierii știrii, pe site-ul Necuno Solutions au mai apărut colaborări cu încă 2 noi comunități, cu Nemo Mobile și cu Maemo Leste, Maemo fiind sistemul de operare folosit de Nokia pe mini tabletele N770, N800, N810 și faimosul N900 în 2009. Fiind un proiect deschis, cu siguranță nu va avea un bootloader blocat și va permite instalarea chiar și a sistemului de operare Android. Smartphone-ul Necuno va fi ideal pentru dezvoltatorii software, mai ales celor care le face plăcere să experimenteze cu diverse sisteme de operare mobile.

Ce părere aveți despre un smartphone pe care puteți instala cam orice sistem de operare doriți? Așteptăm comentariile voastre în secțiunea de mai jos sau pe site-urile de socializare.

Sursa: It's FOSS

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.