Viitorul este aici și este pliabil (I) – Samsung Galaxy Fold

În 2007, Steve Jobs urca pe scenă și dezvăluia lumii viitorul comunicațiilor mobile. Noul iPhone avea să constituie o schimbare drastică a modului în care interacționăm cu telefoanele, un preview a următorilor 13 ani în care smartphone-ul s-a insinuat în toate aspectele vieții noastre. În acești 13 ani, smartphone-urile nu s-au schimbat foarte mult, ci mai degrabă au evoluat natural. Dimensiunile ecranului, puterea de procesare, numărul de camere au crescut, ramele din jurul display-ului s-au subțiat până au dispărut, dar în fapt ecranul capacitiv a fost ultima revoluție adevărată a telefoanelor mobile. După evoluția accelerată din primul deceniu al acestui secol, deceniu care a văzut deopotrivă primul telefon cu ecran color, primul telefon cu cameră incorporată, primul telefon cu conexiune la Internet cu adevărat utilizabilă, primul telefon cu WiFi sau cu GPS, primul cu touchscreen sau primul telefon cu player audio integrat, într-un final lucrurile s-au liniștit pe un făgaș evolutiv.

Royole FlexPai

Asta până în 2019 când o nouă revoluție a avut, într-un final, loc pe piața telefoanelor mobile. În noiembrie 2018, la o conferință pentru developeri, Samsung a demonstrat în spatele ușilor închise un prototip de telefon cu ecran flexibil. În ianuarie 2019, primul telefon cu display flexibil a fost lansat oficial și a fost Royole FlexPai. Deși acesta era în mod clar un prototip grăbit pe porțile fabricii pentru a fi primul pe piață, era un semn că schimbarea la care nu știam că visăm era deja aici. Bineînțeles, așteptările au crescut de la marii jucători să vină cu propria lor implementare, iar curiozitatea a crescut, mai ales privind prototipul Samsung care nu apucase încă să ajungă în presă. Pe 20 februarie 2019, toată lumea a fost ochi și urechi la lansarea noului Galaxy Fold, o jucărie mult mai rafinată decât ce propunea Royole, dar al cărei preț o plasa într-o categorie de piață exclusivă. La doar 5 zile după, pentru a nu fi mai prejos, Huawei au lansat Mate X, o implementare diferită a celor de la Samsung, dar cu un preț la fel de prohibitiv. Revoluția ecranelor flexibile începea.

Bineînțeles, problemele inerente unei tehnologii cu totul noi nu au întârziat să apară, iar entuziasmul s-a liniștit rapid când publicul a realizat că un ecran flexibil nu are cum să fie la fel de rezistent precum unul clasic. La această revelație a contribuit lansarea eșuată a Galaxy Fold. Unitățile trimise spre review către publicații și content creators erau susceptibile la acumulări de praf și particule sub cuta display-ului distrugându-l, iar încercarea unui reviewer de a îndepărta ceea ce părea a fi o folie de protecție a dus la deteriorarea completă a display-ului. Samsung a retras toate unitățile de review și a anulat precomenzile anunțând o amânare pe termen nedeterminat a lansării pe piață a modelului spre a câștiga timp pentru îmbunătățirea multiplelor neajunsuri inadmisibile pentru un device de 2000€, fie el și de primă generație.

Huawei Mate X

Între timp, Huawei au amânat și ei lansarea propriului lor Mate X temându-se de același gen de publicitate negativă. Spre deosebire de Samsung, Huawei au decis să plieze display-ul spre exterior lăsându-l astfel permanent expus intemperiilor. Iar plasticul se zgârie și se deteriorează ușor, acesta fiind probabil și motivul pentru care momentan modelul nu a depășit granițele Chinei nici la peste 1 an de la anunțul inițial.

În septembrie, Galaxy Fold a revenit cu diverse îmbunătățiri menite să inspire ceva mai multă încredere, dar încă cu o listă lungă de atenționări în cutie legate de cum ar trebui un utilizator să trateze un astfel de device. Toată lumea a ridicat în slăvi potențialul unui aparat precum Galaxy Fold și experiența inedită de a avea o tabletă în buzunar, dar au ajuns la o concluzie comună: în acest moment, acest concept este doar un simbol de statut, în niciun caz un aparat de folosit zilnic.

Cu mult înainte ca aceste prime modele pliabile să vadă lumina zilei, însă, un jucător cu tradiție pe piața telefoanelor a sugerat că pregătește lucruri mărețe în special pentru nostalgici și pentru fanii brandului. În 2018, CEO-ul Lenovo, deținătorul brandului Motorola, a sugerat că ecranele pliabile sunt mai aproape decât ne imaginăm și că nu exclude o reînviere a brandului Razr. După lansările din februarie 2019, zvonurile despre noul Razr au început să prindă substanță și să genereze entuziasm. Așteptarea a luat sfârșit în noiembrie 2019 când noul Motorola Razr a fost lansat oficial spre bucuria nostalgicilor. Acesta chiar promite un display fără cute datorită unui format de balama care îl pliază fără a lăsa urme. Din păcate, entuziasmul inițial s-a risipit repede datorită prețului încă ridicat, chiar dacă mai mic decât al Galaxy Fold, și a compromisurilor făcute de Lenovo pentru a atinge acest preț: cameră unică și mediocră, baterie slabă și o construcție din plastic care nu se ridică la calitatea originalului din 2004.

Cu toate acestea, cutia nostalgiei a fost deschisă, iar ecranele flexibile anunță revenirea telefoanelor cu clapă. Dacă conceptul de tabletă propus de Galaxy Fold este prea mult pentru majoritatea utilizatorilor, conceptul unui smartphone mare care se pliază și încape într-un buzunar este unul care surâde multora. Astfel, Samsung s-au pus din nou pe treabă, inspirați și de avântul generat de Motorola, iar anul acesta au lansat Galaxy Z Flip, un model menit să îngroape Motorola Razr. Și reușește cu brio, având o construcție din sticlă și metal, o baterie mult mai bună, două camere și un preț chiar ceva mai mic.

După această introducere destul de lungă, ne-am propus să aruncăm împreună cu voi o privire la cele două implementări de display flexibil de la Samsung și să vedem ce le recomandă (sau nu) ca și avatari ai unui nou capitol în istoria telefoanelor mobile. În continuare, să facem cunoștință cu Galaxy Fold.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.