Scurta istorie a PureView

În doar o săptămână, HMD Global se pregătește să relanseze brandul clasic PureView odată cu mult-zvonitul Nokia 9 cu 5 camere din care cel puțin una ar trebui să aibă un senzor de 40MP sau mai mult în concordanță cu ultimele trenduri in fotografia mobilă. Acesta nu a fost, însă, întotdeauna un trend și până când Huawei a reînviat senzorul de 40+ megapixeli cu modelul P20 Pro de anul trecut, erau doar două telefoane care se puteau lăuda cu așa un număr de megapixeli și ambele veneau din laboratoarele finlandeze ale Nokia. Istoria brandului PureView nu este una lungă, dar este una a potențialului irosit cu software îmbătrânit și decizii corporatiste proaste.

Nokia și camerele integrate

Totul a început în 2001 cu 7650. Nokia au lansat primul lor smartphone Symbian S60, dar și primul telefon european cu cameră integrată. Era o cameră VGA simplă, departe de camerele care aveau să vină în materie de performanțe, dar un semn al tendințelor telefonului mobil de a ne oferi confortul unui aparat bun la toate. Camerele Nokia au fost mult timp în spatele concurenților de la Sony Ericsson care moșteneau priceperea Sony în ceea ce privește fotografia și care au lansat unele din cele mai bune telefoane cu cameră la vremea lor ajutând inovația prin competiție.

Asta nu înseamnă că istoria Nokia este lipsită de propriile povești de succes. Trebuie doar să ne uităm la modelele N90 și N93, telefoane cu clapă rotativă care imitau camerele video sau N95, unul dintre cele mai cunoscute smartphone-uri de la Nokia și care oferea o cameră de 5MP care făcea față cu brio la concurența Sony Ericsson adăugând un sistem de operare smart care permitea instalarea de aplicații 3rd party, funcție pe care feature phone-urile Sony Ericsson nu o puteau egala. Samsung deveneau și ei un nume din ce în ce mai popular în Europa și contribuiau activ la încurajarea inovației în materie de cameră. Nokia aveau, astfel, de făcut față la o concurență aprigă, dar s-au menținut pe baricade, inclusiv încheind un parteneriat cu Carl Zeiss pentru a oferi un boost la marketing.

Nimic nu putea, însă, pregăti piața pentru revoluția în fotografie care a fost PureView, revoluție comparabilă cu prima cameră integrată în 7650 sau cu revoluția calitativă pe care a adus-o Sony Ericsson K800, un impact care a rămas neegalat mult timp după aceea.

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.