Doom (I) – The Shores of Hell

Jocul care a schimbat gaming-ul

Cum îl obţin?

Doom este încă sub incidenţa unei licenţe comerciale, dar este extrem de uşor de găsit ca digital download, fie de pe Steam (individual la 9.99€ sau ca parte a unui bundle care include şi Doom II şi Final Doom la 14.99€ sau inclus în Doom 3: BFG Edition împreună cu Doom 2, Doom3 şi expansiunea Resurrection of Evil la 19.99€), fie de pe GoG la preţuri similare. Copiile fizice sunt mai greu de găsit şi atunci când se găsesc au preţuri destul de mari datorită rarităţii lor mergând chiar la peste 1000$.

Concluzii

Doom a fost o revelaţie şi o revoluţie la vremea lui. Pentru mulţi dintre noi primul joc PC jucat încărcat de fascinaţia violenţei excesive, dar şi de gameplay-ul facil şi neîmpovărat cu poveste sau vorbărie multă. Doom oferea jucătorilor ceea ce îşi doreau, dar nu ştiau că îşi doreau, un joc captivant prin realism şi atmosferă, cu o grafică nemaiîntâlnită la momentul respectiv şi cu promisiunea de a ajuta la canalizarea urii către demoni imaginari. Şarmul său aparte este indubitabil, iar acesta a fost reeditat şi îmbunătăţit odată cu lansarea celui de-al doilea joc al seriei, Doom II: Hell on Earth la câteva luni după, în mai 1994. Dar despre acesta vom discuta în a doua parte a acestei serii dedicate celui mai popular joc PC realizat vreodată.

Ca şi bonus, vă las cu un filmuleţ realizat de Microsoft pentru promovarea Windows 95 şi DirectX profitând de succesul Doom de la vremea respectivă. Bill Gates în rolul violentului Doomguy este cât se poate de cringy, după cum v-aţi fi aşteptat, dar este savuros tocmai prin prisma faptului că Microsoft nu a fost mulţi ani capabil să aibă un marketing orientat către client într-un mod sincer şi onest, fiind mai mereu adresaţi unui public business sau avizat chiar şi când a venit vorba de produsele lor adresate consumatorilor obişnuiţi.

Partea II – Hell on Earth, Master Levels şi Final Doom

Partea III – Clone şi moşternirea multiplayer

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.