Microsoft publică din greşeală limitările Windows 10 on ARM

În decembrie, Microsoft a anunţat PC-uri cu procesoare ARM care se laudă cu baterie care ţine toată ziua. Modelele anunţate de HP, Asus şi Lenovo nu sunt încă la vânzare, iar limitările Windows 10 pe procesoare ARM nu au fost anunţate oficial încă. Săptămâna trecută, însă, Microsoft a publicat o listă completă de limitări care mai târziu a fost retrasă, dar încă poate fi vizualizată în arhivă. Printre aceste limitări descoperim şi următoarele:

  • Driverele x86 nu sunt suportate. Deşi Windows 10 on ARM poate rula aplicaţii x86, acesta nu poate utiliza drivere scrise pentru sisteme x86. În schimb, acesta are nevoie de drivere native ARM64. Acest lucru implică şi o limitare a device-urilor ce pot fi conectate la laptop-urile ARM, foarte similar cu ce putem observa azi cu Windows 10 S.
  • Aplicaţiile 64-bit nu vor funcţiona. Windows 10 on ARM va putea rula doar aplicaţii 32-bit (x86), nu şi aplicaţii 64-bit (x64). Suportul pentru x64 este, însă, în plan pentru o versiune viitoare.
  • Anumite aplicaţii nu vor rula sau vor rula cu probleme. Utilitarele care modifică interfaţa Windows, precum extensii shell, aplicaţii care modifică metodele de input, precum şi cele pentru stocare în cloud nu vor merge pe Windows on ARM. Acestea vor trebui recompilate pentru ARM, lucru care nu este foarte probabil să se întâmple prea curând.
  • Lipsa Hyper-V. Windows 10 on ARM nu va suporta virtualizare prin Hyper-V.
  • Jocurile mai vechi şi aplicaţiile de grafică ar putea să nu meargă. Windows 10 on ARM suportă DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11 şi DirectX 12, dar aplicaţiile şi jocurile destinate unor versiuni mai vechi de directX precum şi cele care necesită accelerare hardware prin OpenGL nu vor funcţiona.

Niciuna dintre aceste limitări nu sunt neaşteptate şi probabil vor genera multe frustrări pentru cei care vor dori să tranziţioneze către noile laptopuri cu procesoare ARM şi durată de viaţă a bateriei de o zi întreagă. Unele probleme vor fi rezolvate cu versiunile noi, dar Microsoft nu are un istoric bun în ceea ce priveşte credibilitatea noilor platforme. Rămâne de văzut dacă promisiunea hardware-ului longeviv şi compact vor ţine clienţii mulţumiţi până când măcar o parte din limitări vor fi rezolvate sau dezvoltatorii vor considera profitabil să investească în noua platformă.

Sursa: The Verge

Fii primul care comenteaza!

Lasă un comentariu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.